gromada.ks.ua Громада
Экономика

Аграрії Херсонщини роблять ставку на вирощування рису та горіхів

5 Октября 2018 10:59

Альтернативною неврожаям баштанних та томатів для аграріїв Херсонщини можуть стати такі культури як рис та волоський горіх. Уже тепер чимало фермерів переорієнтовуються на вирощування цих культур. Більше того, у 2018 році врожай горіхів у області обіцяє побити всі рекорди. Не відстають і виробники рису, які розраховують вибратися в лідери України з вирощування цієї культури.

Наразi площа насаджень горіха на Херсонщині перевищує 617 га, причому більша її частина належить приватникам, а частка сільгосппідприємств не перевищує 132 га, пише «Україна Молода».

«Відмінним урожаям волоського горіха багато в чому сприяє теплий клімат Херсонщини. Це дуже цікавий i перспективний досвід, садівники вже висадили й продовжують висаджувати горіхові сади, де прижилися не тільки горіхи вітчизняних сортів, а й саджанці, привезені з-за кордону», — зазначає Олександр Паливода, директор Департаменту АПР Херсонської ОДА.

Солідарний із цією думкою президент Української горіхової асоціації, який розповів, що в Україні частка коштів від продажу горіхів становить 52% від реалізації всієї плодово-ягідної продукції. Минулого року надходження валютних коштів від продажу горіхів становило майже 100 млн доларів.

Тим часом на Херсонщині триває й збирання «білого золота»: аграрії вже зібрали понад 45 тис. тонн рису при середній врожайності 5,7 т/га. Якщо врахувати, що в цілому по Україні обсяг рису становить 70 тис. тонн, то стає ясно, що частка Херсонщини становить не менше 64%.

У Департаменті агропромислового розвитку ОДА Херсонщини відзвітували, що нинішнього року під посіви рису на Херсонщині було відведено 7,8 тис. га, що на 12% вище торішніх показників.

«У найближчі 8 років виробники рису можуть спокійно нарощувати потужності без побоювання перевиробництва. Зараз Херсонщина має всі шанси вийти з рисом на світовий рівень. Нинішнього року аграрії нашої південної області експортували понад 107 тонн рису до країн Азії та Європи. Дуже скоро рис стане брендовою культурою Херсонщини, так само, як і цибуля, кавуни та помідори», — наголошує Олександр Паливода.

Відзначимо, що в традиційно перспективних для вирощування рису Скадовському та Каланчацькому районах активно впроваджують технологію вирощування цієї культури на крапельному зрошенні, що робить продукцію екологічно чистою.

В этом разделе еще нет статей.

Последние комментарии

Добавьте свой комментарий

Введите текст с картинки
Каптча

Вход на сайт

  • Последнее
  • Комментируемое

Погода Четверг 11.06.15, днём

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Курсы валют